Soulstice

Ayahuasca en integreren

Begeleiding bij het integreren van de lessen en inzichten uit Ayahuasca ceremonies

Ayahuasca is een bewustzijn verruimend brouwsel van twee planten uit de Amazone. Mensen drinken dit brouwsel vanuit religieus, therapeutisch of sjamanistisch oogpunt. Dit gebeurt in ceremoniële setting en, in principe, onder begeleiding van een team van ervaren facilitators. Het middel heeft een sterke potentie om diepgaande veranderingen teweeg te brengen, zowel mentaal, emotioneel, spiritueel als fysiek. Niet iedereen is zich daarvan bewust. En het is een misvatting dat alleen het proces tijdens de ceremonie voldoende is om die diepgaande veranderingen teweeg te brengen. De Ayahuasca ceremonie is slechts een begin van een veel groter proces dat maanden tot zelfs jaren kan duren. En ik schrik steeds weer van hoe overdonderd mensen kunnen zijn door dat proces. Ze zien het niet aankomen en zijn er ook niet op voorbereid. Ik begeleid mensen die hun inzichten en ervaringen uit hun Ayahuasca ceremonie(s) willen integreren in hun dagelijks leven. 

Hoewel ik er wel voor ben opgeleid, begeleid ik zelf dus geen ceremonies. Mijn toegevoegde waarde zit in het begeleiden van mensen die dit middel willen gaan drinken of al hebben gedronken. In mijn visie begint integreren namelijk al bij je besluit om dit middel te gaan drinken: waarom, wanneer, waar, met wie, hoe, etc. En ik begeleid mensen na hun ceremonies als zij die diepgaande inzichten en lessen daadwerkelijk in hun dagelijks leven willen integreren.

Ik heb zelf in 2016 diepgaande spirituele, emotionele, mentale en fysieke heling bereikt tijdens mijn verblijf in de jungle van Peru. Hier heb ik gewerkt met Ayahuasca en met diverse andere ‘indigenous plant medicines’ (overigens allemaal zonder bewustzijnsverruimende werking). Ik kies bewust voor het woord gewerkt en niet behandeld. Na het innemen van ‘indigenous plant medicines’ komt er namelijk altijd een proces op gang. Variërend per plantsoort en waarvoor je het nodig hebt, zorgt dat proces voor fysieke, mentale en emotionele uitdagingen die, in het geval van Ayahuasca, zo’n twee tot zes uur kunnen duren. Je moet er echt zelf actief mee aan het werk.

Ik ben in 2017 in de jungle van Peru ingewijd en opgeleid om met Ayahuasca en andere plant medicines binnen de Shipibo-Konibo traditie te werken. En ik keer regelmatig terug naar de jungle om verder te studeren of om als life coach en therapeut iets toe te voegen aan de processen die daar bij de deelnemers op gang komen tijdens retreats of trainingen.

Ayahuasca! Now what? is een gezamenlijk initiatief van Sophia en mij. Wij kennen de indigenous traditie van binnenuit. En wij zijn geworteld en (therapeutisch) geschoold in de westerse wereld. Wij hebben daardoor een brugfunctie en bieden onpartijdige informatie en voorlichting. We bieden counselling sessies vooraf, integratie sessies achteraf, webinars, workshops en internationale integration retreats. We bouwen aan een online en offline community en kunnen je ook doorverwijzen naar reguliere medici die ervaring hebben met Ayahuasca. Wil je meer informatie of zoek je ondersteuning, kijk dan op onze website en op onze Facebook pagina.

Disclaimer

Het brouwsel Ayahuasca bestaat uit twee planten welke inheems zijn in de Amazone en welke al duizenden jaren wordt gebruikt door de lokale genezers, de maestro curandero’s of Onaya’s (in het Westen ook wel onterecht gelabeld als sjamanen – een naam die alleen aan traditionele natuurgenezers uit Siberië toebehoort). In de landen van het Amazone gebied is het dan ook een volkomen legale ‘plant medicine’.

In Nederland is het brouwsel echter een verboden substantie en absoluut geen ‘medicijn’. Ik zet niemand aan tot het gebruik van Ayahuasca, ik stimuleer het gebruik absoluut niet. In veel gevallen kunnen de doelen ook op een andere, zelfs betere manier bereikt worden en daar geef ik desgevraagd graag voorlichting over. Mijn dienstenaanbod is gericht op het geven van eerlijke en onpartijdige voorlichting vooraf (dus ook over legale alternatieven, zoals bijvoorbeeld het werken met opstellingen) en op het integreren van de ervaringen achteraf. Mijn integratie ondersteuning is gebaseerd op de tendens dat steeds meer mensen Ayahuasca drinken, zonder een goed besef van waar ze aan beginnen. En dat ze naderhand niet de tools en de ondersteuning hebben om hun inzichten en lessen te integreren in hun dagelijks leven. Met als gevolg dat ze in het meest gunstige geval hun doel niet bereiken, dus de gewenste veranderingen in hun leven niet voor elkaar krijgen. En in het slechtste geval belanden ze in de put en voelen ze zich veel slechter dan ervoor. Ik brouw en schenk geen Ayahuasca, ik werk binnen de wet- en regelgeving van Nederland. En ik stimuleer iedereen om de lokale regels en wetten te respecteren.