Soulstice
trauma coach Haarlem

Als ik mensen vertel dat ik als coach/therapeut graag werk met onbewuste processen, dan schrikken sommigen een beetje terug. En ik snap dat wel. Want voor veel mensen is het vrij onbekend terrein. Dat het onbewuste iets is met herinneringen en emoties, is vaak wel bekend. Sommigen denken daarbij aan een donker bos waarin je kunt verdwalen en waarin mogelijk zelfs monsters verscholen zijn. Anderen zien het als een pot waar een deksel op zit die vooral heel stevig dicht moet blijven.

Bescherming

Ik zie het als een ongelofelijk intelligent en (belang)rijk onderdeel van onszelf. Het onbewuste slaat inderdaad onze waarnemingen en herinneringen op en ordent deze. En het is ook het domein van onze emoties. Wat niet iedereen weet, is dat het onbewuste ons beschermt. Het beschermt ons door herinneringen te onderdrukken waar nog onopgeloste emoties aan vastzitten. En het houdt onderdrukte emoties onderdrukt zolang deze vorm van bescherming nodig is. Dit maakt ook mogelijk dat mensen na een heftige gebeurtenis toch door kunnen gaan met leven.

Zelfherstellend vermogen

Wist je ook dat je onbewuste je lichaam bestuurt, in evenwicht houdt en beschermt? En dat daarin ook je blauwdruk van perfecte gezondheid is opgeslagen? Dat is ons zelfherstellend vermogen. Een snee in je vinger of een gebroken bot, het wordt allemaal vanzelf weer netjes gerepareerd. Soms is medische hulp noodzakelijk, maar daarna doet je lichaam het zelf. En zo werkt het ook met de krassen op je ziel. Veel wordt automatisch al gerepareerd. En soms heb je daar wat hulp bij nodig.

Je dagelijkse gedrag is voor 5% bewust en voor 95% onbewust. En in je onbewuste, dus in die 95% zit je grootste veranderpotentieel. Als je daar toegang toe hebt, dan kun je relatief makkelijk de door jou gewenste stappen maken en doelen bereiken.

De hamvraag: eng of niet eng?

En dan nu terug naar de vraag of werken met het onbewuste eng is. Met de juiste begeleiding is het absoluut niet eng. Natuurlijk kun je het van tevoren soms als een beetje spannend ervaren. Maar we zorgen er samen voor dat we in alle rust voor jou hanteerbare stapjes nemen. Daarin stem ik heel goed op jou af. Op je behoeften en op wat je op dat moment aankunt. En de kracht van Oplossingsgericht werken is dat we niet de problemen opzoeken, maar juist naar de oplossingen toe werken. We duiken dus niet in de pijn en de trauma’s. Ik help je wel met kijken waar je nog niet hebt gekeken. En ja, dat kan heel soms ook een klein beetje pijn doen. Weet dat dit groeipijn is. En dat de cadeautjes die we gaan ophalen je leven zullen verrijken.

Liefdesboost: spelenderwijs meer liefdesgeluk
Als ik mijn grenzen aan kan geven, hoef ik geen muren te bouwen