Soulstice
systemisch coaching Haarlem

Herken je dat je niet alles aan jezelf even prettig of handig vindt? En dat je ook wel geprobeerd hebt om bepaalde dingen in jezelf te veranderen? Dat je daar soms zelfs meerdere pogingen toe hebt gedaan? Tevergeefs… het floepte meestal weer terug. Frustrerend is dat hè? Voor bepaalde gewoontes of gedragingen zou een delete-knop echt heel erg tof zijn.

Je onbewuste bepaalt je gedrag, je denken en je gevoelens

Wist je dat 95% van je gedrag bestaat uit routine en dus veelal onbewust plaatsvindt? Wij mensen zijn in staat om per seconde 5 tot 9 informatie-eenheden bewust te verwerken. De overige ongeveer 4,5 miljoen eenheden per seconde filteren we er onbewust uit door dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Ons onbewuste heeft een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer groter is dan die van het bewustzijn. En het is juist het onbewuste dat ons gedrag, ons denken en onze gevoelens bepaalt. Je leven speelt zich dus grotendeels onbewust af. Gelukkig maar, anders zouden we totaal overweldigd worden.

De sleutel tot verandering

En juist dit gegeven maakt ook dat het soms zo lastig is om dingen in je leven of in jezelf te veranderen. Je kunt namelijk pas iets veranderen, als je er bewust van bent. De sleutel tot verandering ligt dan ook in het onbewuste bewust maken. Het onbewuste is een ongelofelijk intrigerend deel van jezelf. Het is niet voor niets dat ik mij er sinds 2002 in heb verdiept, zowel in de context van organisatieveranderingen als persoonlijke ontwikkeling. Wat ik een bijzonder mooie eigenschap van het onbewuste vind, is dat het je beschermt. Je onbewuste zorgt ervoor dat je nooit meer bewust te verwerken krijgt dan je op dat moment aankunt. Je bent bij jezelf dus al in veilige handen.

Muurtjes die je niet meer dienen
Over de cadeaus in je leven waar je niet op zit te wachten